Resepi Dakgalbi Halal
Resepi Dakgalbi yang sangat sedap dan yang penting mudah dan HALAL!!
Bahan - bahan ( 4 orang makan ) :
1 mangkuk hirisan daging ayam ( perap 30 minit dengan 1 sk garam
1 sb black pepper, 1 sb bawang putih cincang, 1 sk halia cincang )
1 mangkuk hirisan carrot, bawang besar, kentang dan daun bawang.
1 mangkuk air
Bahan Sos ( gaul rata dalam 1 mangkuk ) :
1 sb serbuk cili (Korea Cili klu ada lgi sedap, ada di beberapa pasaraya)
1 sb cili paste
1 sb serbuk kari
2 sb soya sauce
1 sk minyak bijan
1 sb bijan
1 sb cuka apple / pear
Rice Cake
Mee magie
Cheese (apa2 jenis tp nak sedap Mozarella)
1 sb cili paste
1 sb serbuk kari
2 sb soya sauce
1 sk minyak bijan
1 sb bijan
1 sb cuka apple / pear
Rice Cake
Mee magie
Cheese (apa2 jenis tp nak sedap Mozarella)
Cara - cara :
1. masukkan bahan sos yang siap digaul tadi dalam mangkuk perapan ayam. gaul rata, perap 30 minit lagi.
2. panaskan multi cooker, masukkan bahan perapan tadi dan 2 mangkuk air. tutupkan.
3. bila sudah mendidih, masukkan semua sayur-sayuran. tutup sekejap hingga kuah pekat.
3. buka dan keringkan
4. Campak rice cake dan gaulkan
5. Letak cheese dan gaul lagi
6. Siap dan boleh makan!
1. masukkan bahan sos yang siap digaul tadi dalam mangkuk perapan ayam. gaul rata, perap 30 minit lagi.
2. panaskan multi cooker, masukkan bahan perapan tadi dan 2 mangkuk air. tutupkan.
3. bila sudah mendidih, masukkan semua sayur-sayuran. tutup sekejap hingga kuah pekat.
3. buka dan keringkan
4. Campak rice cake dan gaulkan
5. Letak cheese dan gaul lagi
6. Siap dan boleh makan!
Klu nak sedap boleh buat rice cake sendiri, buat yg lembut2 je..
Bahannya:
Bahannya:
3 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air
1 sudu kecil garam..
1 1/2 cawan air dicampur dengan 1 sudu kecil minyak bijan
1 1/2 cawan air
1 sudu kecil garam..
1 1/2 cawan air dicampur dengan 1 sudu kecil minyak bijan
Caranya:
1- Untuk kukus. korang dan boleh masak air dengan api sedikit tinggi jangan besar sangat udah lerr...
Apa2 pon korang tenggek pengukus tu dulu yek...
Apa2 pon korang tenggek pengukus tu dulu yek...
2- campurkan 3 cawan tepung beras 1 sudu kecik dan 1 1/2 cawan air. dan kacau perlahan2 sampai jadik mcm nie
3- then korang kukus tau tepung nie.
Tapi aku nak bg tau kalau pengukus ada 2 tingkat korang letak la kat atas sekali tau dan jangan lupa alas atas bawah
Tapi aku nak bg tau kalau pengukus ada 2 tingkat korang letak la kat atas sekali tau dan jangan lupa alas atas bawah
4- Kukus dalam 20 minit ke atas yek..
5- Dalam mangkuk lain, korang campurkan 1 1/2 air dan 1 sudu kecil minyak bijan..ok kalau kt umah x ada minyak bijan sebenarnya korang boleh jerr pakai minyak masak tu..tp bg aku pakai minyak bijan dia bagi cau dan rasa yang sgt sedap...
6- Selepas 20 minit kukus...korang dh lerr keluarkan doh korang tu...
doh nie sangat panas ok kalau rasa nk lecurkan jari jemari korang yang lembut tu silakan pegang...
Pakai sarung tangan dan lapiskan dengan plastik agar semasa uli doh panas..
doh nie sangat panas ok kalau rasa nk lecurkan jari jemari korang yang lembut tu silakan pegang...
Pakai sarung tangan dan lapiskan dengan plastik agar semasa uli doh panas..
Kalau yang ada Bread Maker boleh lerr korang bersenang lenang masukkan dalam bread maker setting la utk buat doh pizza selama 25 minit
tapi kalau x ada kena la korang uli dengan tangan kasik massel korang keluar ckit yek...
uli doh guna tangan kena tambah 1 1/2 cawan tepung beras dan 1 1/2 cawan tepung beras manis jangan guna 3 cawan tepung beras ok sebab nanti x dpt tekstur yang licin mcm pakai mesin sebab kena uli lama aku malas so jadi mcm nie (kalau pakai Bread maker x payah pakai tepung beras dn tepung beras manis yek.)
air dalam mangkuk yang dicampurkan dengan minyak bijan tu di pakai semasa korang nak bentukkan doh nie jadi memanjang..tujuannya agar doh tak melekat di tangan korang dan juga tak lerr dia melekat antara satu ngan yang lain...
Sebelum uli korang basahkan tangan korang ngan air dalam mangkuk tu jangan bebanyak sekadar calit sikit dan sapu di kedua telapak tangan korang dan uli..
pas tu boleh la korang potong 2inci yek...
Untuk rice cake sup atau lebih dikenali ngan nama Tteokguk Tteok. Korang uli panjang mcm atas tapi lebih tebal dari yg untuk buat dukbokki
then simpan dalam suhu bilik untuk satu malam. esoknya sebelum potong basahkan pisau korang dh potong menyerong.. Makan buat Dakgalbi sedap!
0 Comments