Korean Food - Shakshuka

By byzeeamy.blogspot.com - April 26, 2017








Bahan-bahan 


3 sudu minyak masak
200ml air kosong
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih (cincang halus)
1/4 keping lada hijau (ikut suka anda)
5 batang sosej..boleh digantikan tuna,daging ataupun dada ayam (dipotong kecik)
4-5 sudu sos tomato ( kimball,prego@lain-lain )
1 sudu kecik serbuk cili
3 biji telur (nak lebih pun boleh je)
sedikit keju
sedikit garam
daun bawang (hiasan)




Untuk membuatnya

1.panaskan kuali & tuangkan minyak..setelah kuali panas..masukkan bawang putih, bawang besar, lada hijau, sosej atau ayam,tuna ikan, dan lain-lain.ikut sukalah

2. masukkan serbuk cili & sos tomato dan gaul rata,lepas itu masukkan air dan biarkan mendidih.

3. Selepas sos tomato mendidih..masukkan telur & biarkan telur separuh masak,barulah taburkan keju (pastikan api dapur anda kecik) 

4. setelah telur sudah masak atau separuh masak, keju pun dah cair..tutup api dapur,tabur daun bawang dan sedia untuk dihidangkan






Tambahan

nak sedap boleh dihidangkan dengan roti, atau juga dengan nasi. Selamat mencuba..









  • Share:

You Might Also Like

0 Comments