Bulgogi Beef (Ringkas)
BAHAN
350grm daging lembu (dihiris lipis)
PERAPAN
2 sudu makan kicap
3 sudu makan air
2 sudu makan gula pasir (kalau xsuka manis,kurangkan sedikit)
2 sudu madu
1/2 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan bijan/panggang (untuk hiasan)
1 batang daun bawang (potong halus) (untuk hiasan)
1 sudu teh lada hitam
CARA BUAT
- Masukkan daging lembu yang dihiris lipis bersama - sama bahan perapan, gaul sehingga sebati dan wrap untuk sementara waktu (perap) dalam 1@2 jam.
- Panaskan kuali, masukkan minyak & tuangkan daging yang sudah diperap bersama-sama rempah perapan sekali..masak hingga daging empuk. Setelah daging empuk, tutup api, isi dalam pinggan dan tabur bijan dan daun bawang
..selamat mencuba...
0 Comments