ROJAK CINA/PETIS

By byzeeamy.blogspot.com - October 23, 2016










RESEPI ROJAK CINA/PETIS SEDAP DAN MUDAH
Rojak ni klu makan petang2 mmg layan, klu beli tak cukup! Nak buat sendiri.. Share cpt!!!
BAHAN-BAHAN SOS 
1 bekas petis @ otak udang
1/3 cawan gula melaka, hiris halus
1/4 cawan gula pasir
1/4 cawan kicap pekat
1 cawan air
1 inci belacan dilarurkan dgn suku cawan air masak

BAHAN-BAHAN TAMBAHAN
Cili kisar secukupnya
Kacang tanah secukupnya goreng tanpa minyak, buang kulit dan tumbuk hancur (admin suka kacang lebih)
Pes asam jawa secukupnya
Gula utk rasa manis sikit
BAHAN-BAHAN ROJAK
Kangkung (potong, cuci dan toskan, kemudian celur sekejap, toskan)
Taugeh (dibersihkan, celur sekejap dan toskan)
Timun, hiris nipis
Nenas, hiris nipis
Sengkuang, hiris nipis
Tauhu, goreng dan hiris
CARA MEMBUATNYA
UNTUK SOS PETIS
Mula-mula kita Satukan semua bahan2 untuk sos petis ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana hingga mendidih dan gula larut. Kecilkan api dan terus memasak hingga pekat, kacau sentiasa. Matikan api dan sejukkan dia..
UNTUK ROJAK PETIS
Ambil satu bekas klu blh yang meruncing tinggi supaya rojak tal terkeluar bila mengaul. Kemudian masukkan 4-5 camca besar sos petis, tambah 4 camca besar kacang tanah, 1/2 camca besar cili kisar dan 1 camca teh cili api kisar. Kacau rata dan tambah 1/2 camca teh pes asam jawa. Gaul rata. Jika suka manis, boleh tambah sedikit lagi gula pasir. Kacau rata2, Masukkan taugeh dan kangkung, gaul rata. Tambah sengkung, timum, tauhu dan nenas. Gaul rata2 dan alihkan rojak ke dalam pinggan sesuai. Tabur sedikit kacang tumbuk untuk hiasan. Klu admin, suka kuah lebih dan kacang lebih!! Sedap.. Makan sampai puas! Selamat mencuba

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments