Resepi Korean Spicy Fried Chicken
Bahan-bahan
Chicken wing/drumstick/mana mana bahagian ayam yang berkenan (saya buat 6 ketul)
bawang putih 3 ulas dicincang
telur 1 biji (dipukul)
Tepung Kentang (boleh digunakan tepung jagung)
Cara penyediaan Ayam:
Ayam diperam bersama garam dan serbuk lada hitam
kemudian, disalut bersama telur
Salut pulak dengan tepung (bagi tebal2 supaya ranggup)
Cara menggoreng:
bawang putih 3 ulas dicincang
telur 1 biji (dipukul)
Tepung Kentang (boleh digunakan tepung jagung)
Cara penyediaan Ayam:
Ayam diperam bersama garam dan serbuk lada hitam
kemudian, disalut bersama telur
Salut pulak dengan tepung (bagi tebal2 supaya ranggup)
Cara menggoreng:
Goreng sehingga kuning keemasan. *Ayam nanti akan ranggup !!!
Angkat dan toskan
Sauce
2ulas bawang putih (dicincang)
Setengah awan madu
1 sudu tea cuka apple
1 camca gula perang (gula biasa pun boleh)
2 sudu serbuk cili (di campur bersama air) *jangan terlalu cair
Cara penyediaan
1. tumis bawang putih
2. Masukkan serbuk cili dan goreng hingga harum
3. Masukkan madu, cuka apple, garam dan gula.
4. Rasa dulu sebelum masukkan ayam yang sudah digoreng tadik
5. Kacau ayam bersama sos. Pastikan ayam bersalut dengan sos
6. Tabur bijan yang disangai tanpa minyak (tak bubuh sedap tak da bijan) :P
7. Siap boleh ngap!
Angkat dan toskan
Sauce
2ulas bawang putih (dicincang)
Setengah awan madu
1 sudu tea cuka apple
1 camca gula perang (gula biasa pun boleh)
2 sudu serbuk cili (di campur bersama air) *jangan terlalu cair
Cara penyediaan
1. tumis bawang putih
2. Masukkan serbuk cili dan goreng hingga harum
3. Masukkan madu, cuka apple, garam dan gula.
4. Rasa dulu sebelum masukkan ayam yang sudah digoreng tadik
5. Kacau ayam bersama sos. Pastikan ayam bersalut dengan sos
6. Tabur bijan yang disangai tanpa minyak (tak bubuh sedap tak da bijan) :P
7. Siap boleh ngap!
0 Comments