KOREAN FOOD - CHEESE BULDAK

By byzeeamy.blogspot.com - April 22, 2017











Untuk Chicken

dada ayam tanpa kulit (anda boleh menggantikan 4 paha ayam), dipotong
4 cili merah, dicincang
3-4 ulas bawang putih, dicincang halus
secubit kecil garam dan lada hitam




Untuk Sauce 

2½ Tbs gochujang (Pasta Cabe Korea)
4 Tbs Gochugaru (atau boleh gantikan dgn cili mesin)
1½ hingga 2 sudu kecil serbuk Capsaicin (serbuk ramen atau boleh gantikan serbuk cili)
2 sudu cuka
2 sudu gula
2 sudu kicap
2 stok ayam (larutkan)
(anda boleh tambah sedikit air utk berkuah) tapi jalan lebih pulak..nanti xde feel rasa pedas pulak..



Bahan-bahan Lain

2 sudu minyak masak
1 sudu teh minyak bijan
1½ cawan dicincang mozzarella
1 daun bawang , potong halus
Secubit biji bijan




Arahan

1. Menggabungkan semua bahan-bahan untuk ayam. Gaul rata dan ketepikan.
2. Dalam mangkuk lain, satukan semua bahan-bahan untuk sos dan ketepikan.
3. Panaskan kuali dengan api yang tinggi..masukkan minyak masak..
4. Masukkan ayam diperap dan masak 2-3 minit setiap bahagian atau sehingga ia dimasak sepenuhnya.
5. Setelah ayam sudah dimasak..toskan minyak & gaulkan ayam bersama sos dan kacau semua bersama-sama & asingkan di dalam pinggan atau mangkuk.. 
6. Cair mozzarella dalam microwave selama 2 minit atau mendidih double.
7. Setelah mozzarella cair..tuangkan di atas ayam tadi..Hiaskan dengan bawang dan bijan. 8. Selamat Nikmatinya!



AMARAN!!!! 

- jika anda tidak tahan pedas..jangan sesekali mencubanya..kerana resepi ni mampu buat anda menangis



Sini Saya sertakan gambaran bahan2... (mudah didapat di aeon & lain2 tempat shopping) 







 Gochugaru










 gochujang

  • Share:

You Might Also Like

0 Comments