CHICKEN HAM & MUSHROOM MINI

By byzeeamy.blogspot.com - May 16, 2017










BAHAN

12 keping Figo Spring Roll pastry (kulit popia pun boleh)
4 keping Chicken Slice, potong kepada kepingan kecil
6 - 8 keping cendawan butang dalam tin, dibelah empat
½ bawang kecil, dipotong dadu
2 sudu besar dicincang Parmesan atau keju cheddar
1 sudu besar mentega cair (untuk memberus)
1 sudu besar pasli dicincang (pilihan, untuk hiasan)

BAHAN (A)
2 biji telur 
100 ml susu segar atau susu UHT (plain)
2 sudu teh Parmesan parut atau keju cheddar
Garam & lada (secukup rasa)
Secubit thyme kering atau oregano (pilihan)




CARA - CARA 

1. Lipat Figo Spring Roll pastri ke dalam lipatan suku dan masukkan ke dalam dua dulang lubang 6-muffin, atau dulang lubang 12 muffin.

2. Berus bahagian bawah pastri cawan spring roll dengan sedikit mentega cair untuk mengelakkan melekat.

3. Membahagikan keping Figo Chicken Slice, bawang, cendawan butang sama rata ke dalam spring roll cawan pastri.

4. Menggunakan pemukul dawai untuk campuran bahan-bahan (A) sama rata dalam jag pengukur.

5. Tuangkan (A) ke inti dalam cawan pastri, mengedar sama rata di kalangan cawan pastri.

6. Taburkan dicincang Parmesan / keju cheddar di atas. Berus lapisan pastri dengan mentega cair dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 15 - 20 minit atau sehingga lapisan pastri berwarna perang keemasan.

7. Keluarkan dari ketuhar, taburkan dengan pasli cincang (pilihan), hidangkan segera.






by QL Kitchen






  • Share:

You Might Also Like

0 Comments